Komora szokowa
Przeznaczeniem komór szokowego schładzania i mrożenia jest chłodzenie produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej. Proces gwałtownego odbierania ciepła zapobiega rozwojowi bakterii i gwałtownemu odparowaniu wody. Dzięki temu wyroby zachowują kolor, smak, aromat i odpowiednią wilgotność.
W pełni zautomatyzowany proces szokowego schładzania i mrożenia zapewnia:
- mniejsze ubytki masowe towaru w porównaniu do metod klasycznych
- oszczędność czasu produkcji wyrobu
- redukcję miejsca magazynowego w skutek zmniejszenia okresu przechowywania
Wydajna chłodnia szokowa o wszechstronnym zastosowaniu
Chłodnia szokowa to nowoczesna konstrukcja przeznaczona do zadań specjalnych. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie wymagana jest skuteczność i niezawodność. Schładzanie szokowe jest przede wszystkim kojarzone z branżą spożywczą, jednak tego typu proces jest też przeprowadzany w przedsiębiorstwach o całkowicie odmiennej charakterystyce. Zamrażanie szokowe jest również wykorzystywane w jednostkach działających w przemyśle farmaceutycznym, motoryzacyjnym, elektronicznym czy zbrojeniowym. Chłodnie szokowe CK Sietnik okażą się znakomitym uzupełnieniem każdego z wyszczególnionych zakładów.
Komory szokowe w naszej ofercie
Nasze komory szokowego schładzania i mrożenia wyposażone są w wysokiej klasy sterownik mikroprocesorowy zapewniający pełną kontrolę nad przebiegiem procesu chłodzenia i mrożenia.
Dodatkowo sterownik umożliwia rejestrację parametrów procesu chłodzenia i mrożenia oraz archiwizację wszystkich zachodzących procesów. Rejestracja i archiwizacja danych w pełni odpowiada standardom HACCP.
Oszczędność energii
Dzięki chłodzeniu i mrożeniu w rekordowo szybkim czasie nasze urządzenia zwiększają wydajność o około 30-40% zmniejsza to zapotrzebowanie na energię elektryczną czego efektem są znaczące oszczędności.
W komorach szokowego schładzania i mrożenia zostały zastosowane najnowocześniejsze agregaty ,chłodnice i systemy sterowania o bardzo niskim zużyciu energii elektrycznej.
By mrożenie szokowe odznaczało się spodziewaną efektywnością, potrzebne są niezawodne narzędzia umożliwiające sprawne przeprowadzanie tego jakże istotnego zadania. Do budowy naszych komór wykorzystujemy nie tylko ergonomiczny osprzęt mechaniczny zapewniający osiągnięcie założonych celów. Stawiamy też na wysokiej jakości materiały konstrukcyjne i wykończeniowe, które gwarantują stworzenie optymalnych warunków wewnątrz obiektu. Dodatkowo cechują się ponadprzeciętną wytrzymałością. Ta z kolei przekłada się na długoletnią eksploatację.
Szybkie schłodzenie
Proces trwający maksymalnie do 90 minut, który polega na szybkim schłodzeniu produktów mających temperaturę około +95°C w rdzeniu (na powierzchni 180-220°C) do temperatury +2°C.
Cykl ten pozwala na konserwację produktów, aż 6 dni w temp. 0 /+ 2 ° C.
Szybkie mrożenie (głębokie mrożenie)
Proces trwający maksymalnie do 90 minut, który polega na szybkim mrożeniu surowych , pieczonych lub gotowanych produktów mających temperaturę +95°C w rdzeniu (na powierzchni 180-220°C) do temperatury -20°C. Cykl ten pozwala na konserwację produktów przez kilka miesięcy w temp. -20°C.
* mniejszy ubytek wagi produktów
Podczas tradycyjnego chłodzenia lub mrożenia wyrobów, ubytek wagi sięga (średnio 8 – 9%) na skutek wysychania (parowania) wyrobów, które pozbawiane są tym samym ich naturalnej wilgoci, aromatu i smaku.
Nasze komory szokowego schładzania i mrożenia zmniejszają odparowanie wody otrzymując przeciętne oszczędności w wysokości 5-7% z całkowitej wagi wyrobów
* mniej wyrzucanych produktów
ze względu na to że wiele drogich surowców szybko się psuje musimy nie rzadko z nich zrezygnować.
Szokowe schłodzenie i mrożenie w naszych komorach powoduje długą trwałość wyrobów i pozwala zmniejszyć liczbę wyrzucanych surowców aż do 70%.
Symulacja zysków
Unowocześnianie zakładu pracy poprawia jego wydajność oraz minimalizuje koszty eksploatacyjne. W kontekście przetwarzania produktów spożywczych wdrażanie nowych technologii po prostu się opłaca. Znakomicie ilustruje to zastosowanie chłodni szokowej. Poprzez szokowe mrożenie przedsiębiorstwo znacznie poprawi swoją sytuację finansową, co udowadnia przedstawione poniżej zestawienie:
Ilość posiłków dziennie | Min. wzrost zysku w miesiącu | Min. wzrost zysku w roku |
60 | 5 000 PLN | 60 000 PLN |
120 | 8 000 PLN | 96 000 PLN |
240 | 12 000 PLN | 144 000 PLN |
Niezawodna komora szokowa od CK Sietnik
Jesteśmy doświadczonym podmiotem działającym od wielu lat w branży chłodniczej. Stale monitorujemy rynek oraz stawiamy na ciągły rozwój. Oferujemy produkty o ponadprzeciętnej jakości niedostępnej dla konkurencji. Do każdego zadania podchodzimy indywidualnie, wsłuchując się w potrzeby Klienta i wybierając taką komorę szokową, która będzie najlepiej pasować do profilu działalności. Podpowiadamy, na jakie rozwiązania warto postawić, by obiekt spełniał swoją funkcję, nie generując dodatkowych nakładów oraz upłynniając pracę firmy. Prowadzimy kompleksowe szkolenia z obsługi oprzyrządowania, by codzienna eksploatacja była łatwa, tania i skuteczna.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. W celu uzyskania szczegółowych informacji prosimy o bezpośredni kontakt z naszymi pracownikami. Po przedstawieniu podstawowych wymagań inwestorskich nasi specjaliści będą w stanie sporządzić wstępną kalkulację kosztów. Zachęcamy do kontaktu wszystkich zainteresowanych.